Jdi na obsah Jdi na menu

Modrý anděl

hlavni-obrazek-4.jpg

Modrý anděl představuje tzv. Serafa, tedy anděla plného lásky, který má výsadu být nejblíže Bohu a kralujícímu Kristu. Zároveň se může stát andělem strážným, který přináší požehnání celému domu.

modry-andel-2.jpg

 

 

Příprava dřeva a vepsání prosebné modlitby

 

modry-andel-4.jpg

 

Nanesení kostního klíhu a přilepení plátna na ikonumodry-andel-5.jpg

 

Vytvoření nákresu tváře anděla

modry-andel-6.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 Podle teologie se ikony nemalují, ale píší. Já sám se domnívám, že tento pohled pochází z těch nejstarších dob. V době, kdy mnoho lidí neumělo číst ani psát, mohli tito lidé bez problémů porozumět výjevům z Písma svatého právě díky ikonografii. V dřívější křesťanské kultuře (především v církvích východního obřadu) byl význam ikon natolik důležitý, že se ikona rovnala Písmu svatému. Řekněme, že když někdo dostal ikonu darem, tak to znamenalo, jako by dostal do rukou samotné Písmo svaté.

modry-andel-8.jpgNanesení 24. karátového plátkového zlatamodry-andel-9.jpg


 

Zlato na ikonách představuje Boží slávu a krásu. Umožňuje pozorovateli nahlédnoutdo světa duchovního, do Božího království. Jeho lesk má člověku naznačovat, že skutečnost či obraz,na který se dívá, je z jiného světa.

 Při samotném psaní ikony se začíná nejtmavšími odstínymodry-andel-11.jpg

 

 

 


 

K ikonám neodmyslitelně patří temperové barvy, které se připravují pomocí žloutku, octa a přírodního pigmentu.modry-andel-13.jpg

 


 

 

 

 

 

 

 

 

  Ikony jsou plné tajemství, lásky a Boží moci. Mysticky působí na pozorovatelea skrze ně přichází požehnání na obyvatele domů,ve kterých jsou umísťovány.

modry-andel-14.jpg modry-andel-15.jpg